NIEUWSBRIEF EN NIEUWS-UPDATE

Dit is de eerste nieuwsbrief van www.kruiswegstaties.nl. Wellicht bent u al bekend met de website en activiteiten of wellicht is dit nieuw voor u. Deze nieuwsbrief wordt twee maal per jaar, in het voor- en najaar, verzonden. Als u de nieuwsbrief niet wilt ontvangen, dan kunt u zich onderaan afmelden. Aanvullend op de nieuwsbrief worden er korte nieuws-updates verstuurd waarin informatie staat over tentoonstellingen, evenementen of nieuwsfeiten. Deze nieuws-updates worden niet automatisch verstuurd, maar alleen als u zich hiervoor hebt aangemeld. Omdat de link in 2013 nog niet optimaal werkte, graag hier (opnieuw) aanmelden, ook als u zich al had opgegeven.
KRUISWEGSTATIES.NL
 
Na de start van de website in november 2013 kwamen er vanuit Nederland en België veel reacties binnen. Daardoor hebben we een aantal nieuwe en interessante ontdekkingen gedaan.
 
Feuerstein
Zo was er een Vlaamse bezoekster die het een en ander wist te vertellen over de kruisweg van Feuerstein (GK9). Het bijzondere aan deze kruisweg is dat Simon Cyrene (op statie 5) ook bij de graflegging (op statie 14) staat afgebeeld. Verder blijkt dat de hier getoonde Franstalige uitvoering van de kruisweg, ook een Duitstalige variant kent met dezelfde blauwe achtergrond en kader. Deze hangt in Weisten (België). En in Zonnebeke (België) is een Nederlandstalige variant te vinden.
Nieuw bij collectie
Bij de tab Collectiezijn een aantal nieuwe kruiswegstaties geplaatst. Hierbij een paar opmerkelijke, met daarbij enkele vragen:
Nieuw bij vijftiende statie
Er zijn bij de tab Vijftiende Statie prachtige kunstwerken te zien van Alma Knol, Dick Baauw, Anneke Kaai, Jeltje Hoogenkamp en Paul van Dongen. We zijn de kunstenaars erg erkentelijk voor hun medewerking!

Nieuw bij onderweg
Bij de tab Onderweg zijn bij Nederland enkele aanvullingen van kerken met mooie kruiswegen.
 
TERUGBLIK

Tentoonstellingen
Op 16 en 17 augustus 2013 werd de eerste tentoonstelling Kruiswegstaties gehouden in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Hattem. De kruisweg van Toorop (GK3)en Congo (GK10) werden vertoond. In het gastenboek veel bijzondere reacties van bezoekers.
  • Ontroerend en stemt tot nadenken. Vooral de Afrikaanse zo te midden van het echte leven.
  • Om stil van te worden. Het maakt je weer bewust dat het niet ophoud met het sterven van Jezus.
  • Mijn compliment voor het initiatief en compliment aan de gemeente om deze oude katholieke traditie op deze manier te tonen. Een oecumenisch gebaar dat mij zeer aanspreekt.
  • Een sterk verzorgde presentaties. Maar vooral de expressie van Gods liefde in diverse perioden, blijft inspireren.
  • Het meest verrassende vind ik de 15e statie. Een open graf. Hij is hier niet. Hij is opgestaan. De dood is overwonnen.
  • Erg bijzonder om op deze manier hier bepaald  te worden bij het lijden van Jezus. Dat velen de betekenis van de 15e statie mogen gaan zien, zodat we ook samen die vreugde mogen beleven.
  • Geweldig hoe je in verschillende culturen het zelfde verhaal kunt weergeven. Erg mooi!
Op 14 september 2013, tijdens monumentendag, werd de kruisweg van Bijvoet (GK6) en de Zwart-wit lino (GK4) vertoond in de fraaie Andreaskerk in Hattem. De belangstelling voor deze tentoonstelling was groot en de reacties heel waarderend.
BEZOEK

Op 12 oktober 2013 kwamen twee zonen en een schoondochter van kunstenaar Han Bijvoet op bezoek, om de kruisweg van Bijvoet (GK6) te bekijken die door hun vader is gemaakt. Het was een bijzondere ontmoeting. De oudste zoon Olav had vanuit het ouderlijk huis een klein blikje meegebracht met daarin foto’s van nog een andere kruisweg. Het is niet bekend waar deze kruisweg zich bevindt. Wie het weet mag het zeggen!
 
Tussen beide kruiswegen zijn overeenkomsten maar ook verschillen. Op de foto’s is dat duidelijk te zien.
Olav Bijvoet geeft aan: “Het bijzondere van zo'n vergelijking is dat de twee elementen elkaar becommentariëren. Het blijkt te verrijken: zowel de verschillen als de overeenkomsten krijgen aandacht en roepen daardoor bij de toeschouwer weer iets op. Dat is nu juist de bedoeling van een kruisweg met zijn veertien staties. Thomas schreef: “De bedoeling van een verhaal is in drieën: iets te vertellen, de gedachteloze te wekken en de toeschouwer veranderen”. Thomas verwijst daarbij naar Augustinus. Zoek je het bij Augustinus op dan verwijst die weer naar Cicero. Zo blijven we met beide benen op de grond”.
TOT SLOT

We hopen dat u geïnspireerd bent door de nieuwsbrief. Graag wensen we u gezegende paasdagen en de bemoediging van de boodschap van de vijftiende statie!
Email
Website
Copyright © 2014 www.kruiswegstaties.nl alle rechten voorbehouden.


Ons mail adres is:
info@kruiswegstaties.nl

Schrijf u middels deze link uit    Update hier uw persoonlijke gegevens